Monday, July 6, 2009

SIAPA YANG AKAN DIBANGKITKAN DULU???

Semalam,sewaktu menunggu masuk waktu Isyak, anak aku yang form 5 tu tanya "Ibu,di akhirat nanti orang mana yang akan di bangkitkan dulu?".So aku pun jawab le "dah tentulah umat Nabi Muhammad"!Dia kata "itu memang betul tapi kalau dari segi logiknya?"Aku fikir sekejap,apa yang tak kenanya,kenapa mesti berpandu kepada logik plak???Oleh kerana aku rasa was2 je nak menjawab,dia pun memberikan jawapannya."Secara logiknya memang orang Islam yang akan bangkit dulu,pasal tiada halangan lain dan orang cina paling lambat, sebab dia kena pecahkan simen dulu...Michael Jackson lagi tak nak bangkit,pasal sayang nak tinggalkan keranda emas dia"!Siot tol!Terkena aku sebijik!!!

9 comments:

Abang Terrer said...

Logik sungguh...

HBB said...

salam,
Logik akal mmg logik. budak2 dah pandai buat kelakar pasal ugama/akhirat. Tu tanda dah dekat nak kiamat. :-).

MARINI said...

Huishhh...buat suspen je si Angah ni... Ingatkan nak tanya antara Kak Hai ngan Abg. Raman sapa bangkit dulu ke... Betuah punye budak...

hai said...

Abang Terrer,
Ya ke?

HBB,
betul tu!tapi zaman aku sekolah dulu diorang punya kelakar lagi ganazz..ada ke kita tgh sembayang tu,diorang pangkah kat sendi belakang kaki tu,kadang terduduk dibuatnya...pastu bila kita nak angkat takbir,diorang datang kat tepi telinga sambil ucapkan "alah kebab"...yang pelik tu boleh gelak sama2...ishh..satu waktu dulu dizaman remaja..zaman jahilliyah!

Marini,
Angah memang gitu..kalau tiba angin lawak dia sampai...Along selalu kata kat dia "Ngah!awak gi masuk raja lawak la".
hari tu masa abah masuk hospital,dia dok sorang2..saja kak hai ni nak ngusik dia...kak hai tegur dia dengan nada bergurau "alah!lamanya tak jumpa,sekarang dok kat mana??"spontan je dia jawab "neraka"!sabar je la...

Webmaster said...

Salam Kak,
Sangat logik alasan tu. Boleh pakailah. Manelah dia dapat idea tu...

Daniel Syafiq said...

angah sengal ayammm.. haha

hai said...

Webmaster,
budak zaman sekarang ni memang kaya ngan idea merapu!

DS,
bende tu dah diposkan semalam.

endiem said...

betul jugak.. sebab dikira lojik akal.

Pernah jugak satu ketika dulu ketika matinya Goh Tong tauke Genting.. kan 2 hari selepas itu ada gempabumi di area janda baik dan sekitarnya.. tau tak apa godong2 kata..
" Mungkar nangkir sedang menyoal mayat Goh Tong"

hai said...

endiem,
gamoknye tengah kena balun cukup2 tu!!!