Wednesday, August 19, 2009

MENJELANG RAMADHAN.

Baru2 ini, aku terima surat dari Astro,memaklumkan bahawa harga pakej akan dinaikkan kerana kenaikan kos siaran sukan.Tak larat gak dari harga RM 72.90 -RM 88.90.Akhirnya kami mengambil keputusan memotong saluran kartun dan mustika.Kesian Hana...tapi kira ok lagi la pasal dia masih boleh tengok "Ceria".Itu pun kalau diikutkan nak ambik seminima mungkin...tapi kesian pulak kat Angah,sebab dia suka tengok bola.Dia ni jenis yang tak layan rancangan2 cam AF ke,anak wayang,jangan lupa lirik...kirim salam je la!Kalau kami potong saluran sukan,nampak cam kejam sangat...ayah dia kata,tak pe la tahun depan kalau dia dapat belajar ke lain baru kitorang potong.

Ramadhan semakin mendekat...nampaknya semua orang pun bertambah sibuk dengan berbagai2 persiapan menjelang bulan puasa ini.Pagi tadi aku ke pasar,terkejut bila melihat harga bawang putih RM4 sekilo...sedangkan sebelum ni sekitar RM 1.90 (paling mahal pun).Ubi kentang pun dah naik ke RM 2.40 sekilo...Amboi!belum papehal harga2 barang dah mula naik,ni belum lagi ditambah dengan masalah kekurangan gula...Bengang gak kalau tak de gula,pasal aku memerlukan stok gula lebih dari biasa!!

Hari Ahad lepas,aku buat eksperimen pertama selepas membeli sebuah mesin pengisar soya(persediaan dalam bulan pose).Sebenarnya mesin ni kitorang tengok kat rumah akak ipar aku...dia dah guna sejak tahun lepas.Mesin ni memang best!(bukan nak promosi..pasal aku tak jual pun).Cuma nak bagitau,sesapa yang suka membuat air soya sendiri..boleh la dapatkan mesin ni...memang menyenangkan...sebab mesin ni mengasingkan hampasnya dan hasil air soya yang diperolehi sangat pekat!Sebelum ni aku terpaksa gunakan blender,pastu tapis dengan kain dan di perah menggunakan mesin pemerah kelapa.Itu pun tak larat nak pusing pemerah kelapa tu menyebabkan hampas soya tu tidak kering betul.Sayang, sebab pati soya tu tak keluar habis!!


Ini le rupa mesin tu......
rupanya mesin ni boleh buat jus buah2an/mesinkan kelapa untuk dapatkan santan/mesinkan ubi untuk dapatkan hampas ubi di buat bingka/mesin beras dan beras pulut...aku ingatkan untuk buat soya je.....hihihi.....
Dah 2 kali Angah buat air buah,sekali tu carrot,pastu dia buat air epal dan jambu batu...


Sebenarnya anak2 aku memang sukakan air soya dan taufu fah..jadi kalau aku nak membeli selalu..tak larat juga, sesekali kalau nak merasa taufu fah mau berabis RM1o...pasal anak2 aku je 7 orang campur mak ayah sekali...parah gak!Tu baru dapat sejenis makanan je....Tu la pasal,aku kalau bulan puasa ni memang tak pernah membeli kat Bazaar Ramadhan tu.Semua juadah berbuka, aku buat sendiri kecuali sesekali kalau nak merasa makan murtabak,barulah membeli...
Ini la hasilnya...ari tu aku buat air soya dan taufu fah sekali!Bagi kat jiran belakang rumah..dia kata boleh la bisnes bulan pose ni,dia berangan nak mengorder nanti...hehehe..aku kata, rentikan..biarla anak2 aku makan puas2..nanti kalo dia nak,aku boleh bagi je....sebab kalau buat setengah kilo kacang pun tak larat nak makan...dapat banyak!


Sebenarnya keluarga aku jenis yang suka berbuka dengan makanan ringan atau manisan.Jadi aku terpaksa menyediakan menu kuih muih yang berbeza setiap hari...biasanya aku akan menyediakan makanan yang menjadi kegemaran anak2,secara tak langsung aku meraikan mereka di bulan pose ni.Biasanya selepas tarawikh baru le kitorang pekena nasi.Bab lauk2 untuk nasi ni,diorang tak kisah...apa2 aje..tidaklah macam separuh orang yang perlukan lauk2 spesial.Waktu sahur lagi mudah,anak2 aku lebih suka makan nasi goreng atau makanan berasaskan telor je.Pendekata di bulan pose ni bukan saja aku boleh berjimat,malah aku juga merasakan tak banyak menghabiskan masa di dapur seperti selalu!!Jadi boleh la memanfaatkan masa yang terluang tu dengan amalan yang lain!!

Kepada teman2 blogger dan kepada mereka yang selalu berkunjung di blog ni aku ingin mengucapkan Selamat menyambut kedatangan bulan Ramadhan al Mubarak.
Semoga dengan kedatangan Ramadhan ini akan dapat menyucikan hati dan fikiran kita agar dapat menjalaninya dengan tenang dan aman.Mudah2an kita diberi petunjuk dan hidayah Allah dan dibukakan pintu rahmat dan keampunan dari NYA!!.... INSYALLAH...

16 comments:

maiyah said...

salam.. saya tak gi pasar tapi selalu dgr mak ngomel brg dh naik

maiyah said...

ada award kat blog saya.. gi ambik ek nanti saya nangis tak bik huhu

endiem said...

bagus lah mesin tu.. buat air tebu boleh ke?

abu muaz said...

Habis... peniaga air soya .

Kalau dah beli mesin sendiri boleh jadi muflis la bisnes org lain cam ni.

izman said...

macam best je, berapa harga ye?

hai said...

salam maiyah,
betul tu..ramai orang dah terasa dengan kenaikan harga barang!!pasal award tu..terimakasih..

salam endiem,
tebu tu ...tak tau le..blurr lagi ni!!

salam abu muaz,
jangan bimbang..ni hanya untuk kegunaan sendiri..sebab suka minum yang fresh...kalau beli kat luar tu,banyak rasa kurangnya!!
Saya pun tak suka tutup rezeki orang!!

salam izman,
memang best dan mudah digunakan!harganya..saya bayar RM350 sebulan untuk 3 kali...tapi saya rasa berbaloi dengan kualiti yang dihasilkan.

a kl citizen said...

best pulak tengok mesin tu... berapa harganya?

hai said...

salam teacher,
RM 1050..tapi 3 kali bayar..hehehe...

Ms Diamond said...

buat air soya ke koi, satu jag.. :), koi nak beli gak eh mesin tu, 10 kali bayo..

relevan said...

Salam hai..slmt posa..ler..jgn potong channel sukan te..potong channel masakan dan segala resipi yg menawan nafsu di bln posa ini..he he..kalu buat tauhu fa tak leh perah dgn tangan ke hai soya tu?..

Basuh Baju said...

sukan tu wajib..macam kartun jg! haha

Fadh said...

salam ramadhan nul karim

hai said...

salam ms diamond,
no problem..dtg le ambik!!hehehe..kalo boleh 10 kali bayo..koi buat gitu gak!!

salam relevan,
slamat berpose..buat masa ni mmg tak berhajat nak potong channel sukan te...buat tauhu fa tu boleh je perah ngan tangan..koi dah buat lama dulu..ketnye bykk keje..dah tu rugi sebab tak larat nak perah betul2 sampai kering hampas tu...jadi tak dapat pati yang pekatnya tu..abih buang je la!!

BB,
tu yang pertahankan lagi channel sukan sebab kartun kat semua channel biasa pun still ada lagi...hihihi...teringat Hana selalu kata "ibu,jimat duit,jimat belanja"!!
sekarang ni dia dapat idea baru..selalu bisik kat telinga semua orang dlm rumah ni.."1 malaysia"...sabo je la!!

Fadh,
TQ...Salam Ramadhan!!

Pyanhabib said...

lepas subuh jangan jeling periuk, tuhan nampak!

Masterzizoul said...

Salam 1 malaysia. eh silap. salam ramadhan kareem. Memang sodap minum air soya especially yang fresh made. X de bahan campuran. After all, dalam piramid makanan kite mamang kene makan kekacang. Akak pandai buat tempe?

hai said...

salam Bro pyan,
pesanan tu khas buat kaum bernama lelaki sahaja!!

salam Masterzizoul,
hehehe..akak ni cerewet sgt,kalo org yg berjual tu suma tak sedap...tu la pasal buat sendiri.Pasal tempe tu ada buat 2 kali je..leceh la..sebenarnya suami akak penah gi kursus penghasilan soya di mardi,sebabnya kitorang suka makan tauhu fa je....