Monday, November 9, 2009

KISAH BENAR 2

Masa tu sekitar tahun 88....Kak long aku janji nak belanja aku makan dengan duit gaji dia yang pertama.Aku ingat lagi hari tu hari Sabtu,kitorang keluar 5 orang termasuk kawan sekerja Kak long.Diorang ni semuanya baru je bekerja dan zaman tu kebanyakan company telah memulakan pembayaran gaji melalui mesin ATM.Jadinya inilah pengalaman pertama diorang menggunakan mesin mencucuk kad,untuk keluarkan duit!!

Lokasi bank kepala rimau tu di bangunan Dayabumi.....oleh kerana kali pertama menggunakannya  maka mereka ni rasa teruja sangat...Aku ni memang tak tau apa2 sangat masa tu hanya tengokkan je diorang ..Memula Kak long masukkan kad tu ke dalam mesin,terus keluar arahan yang bertulis "sila masukkan kod pengenalan anda"...pastu dengan bangganya dia menekan beberapa nombor...tapi tetiba je kad dia terkeluar semula sebab mesin tu kata no yang dia tekan tu salah....Kak long dah mula gabra dia kata apsal lak tak boleh ni...kad dah masuk betul,no pun dah tekan betul...apa yang tak kenanya???Jadi kitorang cadangkan dia cuba lagi sekali.....jadi dia pun mencuba sekali lagi...tapi berlaku juga seperti situasi tadi...dan akhirnya....kad dia terus tak keluar2 lagi....kena telan!!

Bila kawan2 yang lain pulak keluarkan duit..tak timbul plak masalah cam yang Kak long hadapi..kenapa ek....rupa2nya ....no yang sepatutnya dia tekan tu "pin no" yang bank bagi..tapi kerana kesengalan dia, dia tekan no kad pengenalan dia....sabo je la....kitorang ketawakan dia bagai nak rak...dan jawabnya kempunan malam tu aku nak rasa makan belanja dia...dah tu ,jadi kerja la hari isnin tu dia terpaksa pergi ke Dayabumi semula untuk ambik kad dia yang kena telan tu!!!huhuhu.......

15 comments:

amalhaj said...

adik bongsu (5 tahun)teman kate:-
"masuk kad kat dinding bank pastu boleh kluor duit"
huhuhuhuhuhuhuhuhu

um. masyitah said...

hi hi,lawak le.Bestnye kan akak dapat jadi saksi peristiwa penting ,mungkin dalam salah satu sejarah negara..

endiem said...

sekarang ni mesin atm tak telah kad ..kalau 3 kali tak betul pin no. dia terus reject buat kali ke 4.

Webmaster@Echam said...

kak Hai,
Kisah ni boleh masuk majalah APO? ni... lawak2..

relevan said...

Wakaka! Hai..memang nyata terserlah kesengalan kak long aok te..

maiyah said...

muahaha.. silap teknik tuh :)

a kl citizen said...

assalammualaikum

alahai... kesian juga ya msa tu
mesti berpeluh tunggu kad tak keluar2

hai said...

salam amalhaj,
budak2 sekrg memang kreatif..kalo kita x de duit je..siap la suruh kita gi cucuk je..diorang tau duit kita kat dalam tu ada manjang!!

salam um.masyitah,
hehehe... sejarah paling pandey!!

salam endiem,
koi rasa bank pon x daya nak melayan kad2 yg kena telan tu..zaman tu memang perkara biasa ..tu la gamoknya deme dah x daya...elok sgt la takat reject gitu...x nyusahkan org ...pikir la kalo org tu dok kat kelantan,bercuti ke pahang...kad plak kena telan..puas weh nak nunggu bank dibuka...kalo bank cuti..lagi haru....

salam Echam,
akak koi memang sokmo buat lawok!!

salam relevan,
dia memang sengal tahap gaban..banyak ngat citer pandey dia!!

salam maiyah,
excited sesangat!!

salam a kl citizen,
hihihi....masa tu saya yang paling frust...dah berangan nak pekena kfc...

zai said...

Salam Hai..

Zai pun biasa terkena macam ni dulu masa mula2 pakai kad ATM..hehehe..sekarang baru tau cara2nya..belajar dari kesilapan kan ?

LIPISLADY said...

Assalamualaikum Cikgu Hai, keh ari tu lagilah malunye, dah lah masa nok masuk kad tu keh belagok sangat, orang pulok ramei kat belakang, sekali tekan no pin kad keluar, sekali lagi keluar juge, pas tu keh dengo orang belakang cakap, " akak itu kad pengenakan lah..." lagi haru...

hai said...

salam zai,
betul tu biasanya kita akan belajar dari kesilapan!!

salam lipislady,
koi perasan memang ada kad atm berwarna biru cam ic kita tu..hehehe..itu la koi x daya asal rasa nak berlagok sikit je sokmo kantoi....

mazru said...

winter sonata yah...layannnnnnnn!

syahbandar87 said...

haha..biasa la firstime kn.hehe..mmg menarik untuk dikongsi..hmm..time tu umo cikgu brapa ye??umno sy br setahun time kejadian cikgu ni.hehe

Pok Li said...

Bengang bila mesin 'out of service'

hai said...

salam mazru,
thanks a lot!!

salam syah,
masa tu akak baru abis spm...

salam pok li,
yang paling bengang bila semua mesin yang ada tu out of service!!