Thursday, November 5, 2009

2 KALI BERBOHONG!!

Pagi tadi aku mendapat panggilan dari seorang wanita ....bila aku hello je dia terus tanya..."boleh saya tahu awak ni sapa?"Eh sesuka hati je menanya orang gitu,dah tau tak kenal buat apa nak call...bercakap dalam hati je le...aku pun terus tanya dia"awak ni sapa??"Dia kata saya dari tut..tut...."saya tengah semak senarai panggilan telefon kami dan nombor anda ada dalam list ni..dan panggilan ni di buat pada bulan lepas...ada sapa2 ke yang puan kenal bekerja di sini?".Aku ni tengah basuh pinggan masa dia call ...tetiba tanya plak gitu..terus jadi blurr....rasa cam mamai pun ada....Dengan yakinnya aku menjawab "saya tak penah call pejabat ni,dan saya tak kenal sapa2 pon!!"..."Boleh saya tau puan ni dimana sekarang??"Aku rasa cam tak yakin je...tak tau camana ringan je mulut terkeluar "Trengganu"!!Dia ulang plak balik dengan suara terkejut "Ha..Trengganu??"
"tak pe la puan,terima kasih!"

Lepas letak telefon aku berfikir kejap....ada ke sesapa yang aku kenal keje kat opis tu,ke sesaja je orang nak mengenakan aku, maklum la zaman sekarang macam2 taktik diorang guna untuk memperdayakan orang lain ..tu belum lagi ngan panggilan hangit la....tapi apa2 pon aku rasa lega pasal aku tak bagitau tempat tinggal aku yang sebenar...hehehe..Trengganu...aku tersenyum sendiri...padan muka ko!!

Sambil dok layan pinggan semula,hati aku semakin tenang dan ingatan kembali pulih...ek eleh..baru la aku teringat...bukan ke classmate aku penah sebut dia keje kat pejabat  tut..tut....ha...betullah dia ada call aku bulan lepas..sembang dekat setengah jam lamanya....hehehe....hampeh!!Ishhh..bertuah punya kawan, ada ke gunakan telefon opis,bersembang ngan aku...huh!..mampos aku...tak pepasal je melibatkan aku yang tak berdosa ni!!!
Jadi bagi mereka2 yang bekerja tu aku nak berpesan la...jangan la meyalahgunakan kemudahan di pejabat tu macam reta mak bapak korang...hehehe....dan tanpa disedari aku juga telah melakukan 2 pembohongan....pertama aku kata tak kenal dan kedua lokasi aku berada sekarang.....nasib la labu!!

11 comments:

mazru(9m2mzr) said...

aok tak patut buat gitu kak hai,layan la rodong tu barang satu dua nafas paste nasihatkan dia supaye tak perlu lg mengulangi kesilapannye menggunakan talipon tempat kerja utk berbual mesra..

hehe

relevan said...

Hentam saja lah Hai..kawan ni online guna internet pejabat kawan..hehehehe..

Fadh said...

ngape aok xkabor yg aok dok kat papua new guinea aje...

endiem said...

nak jimat kreditlah tu..

Webmaster@Echam said...

Kompeni dia tgh cheklah tu. Dulu kompeni koi selalu jugak wat camtu. Lepas ada sistem baru ni diorang dh setkan setiap sorang bape limit. Pastu belasah jelah yg diorang dh tetapkan tu tanpa ragu-ragu.. hahhaha

atie said...

Salam Kak Hai....

Salam persahabatan... tumpang lalu... tak sempat nak banca n3 akak buat masa nie.... nanti kita kunjung lagi ya...

maiyah said...

jln mudah.. hantam sajalah :D

um. masyitah said...

Betul tu, pesanan kak Hai tu bermanfaat. Telefonorang,bukan telefon kita even telefon tu company punyer ke pejabat punyer ke...Sebab ni pun soal integriti kan.

a kl citizen said...

assalammualaikum

ya ... teringat zaman khalifah umar, tatkala sahabt datang berjumpa beliau untuk berbincang masalah peribadi, beliau meniup lilin yang sedang menerangi... kerana lilin tu duit kerajaan...

muhasabah yang baik.....
ini soal berkat ke tidak duit gaji kita

abu muaz said...

hentam jangan tak hentam

hai said...

salam mazru,
nasib le..koi mana tau dia guna tepon opis..asal org pompuan dah berborak..memang tak ingat dunia!!

salam relevan,
hentam je la..janji x nyusah ke rhodong2!!

salam fadh,
koi ni bukan pandai sgt nak membohong..tapi melampo la lepas ke papua..nampok ngat tok logik nya!!

salam endiem,
betul la tu....jimat punya pasal..kalo guna krd sendiri mesti tak puas nok bercakap!!

salam Echam,
yes...koi dah tepon rhodong koi tu..ingat nak nasihatkan dia..tapi dia cam relax je..cakap ke koi..besa la tu procedure biasa je...!!koi nok kate mende....

salam atie,
salam persahabatan kembali!!nanti boleh kenal2...

salam maiyah,
:)hantam jangan tak hantam...

salam a kl citizen,
betul tu..nak tanya sikit kenapa saya tak leh komen kat blog teacher ek!!

salam abu muaz,
hehehe.....hantam la labu!!