Thursday, April 29, 2010

SETAN PANDAI JAWI......

ﺇﺮﺅﺃﻥ ﻡﺤﻢﺌ



Anak bongsu saya,Hana baru berusia 6 tahun....tapi dah ada FB sendiri....sebabnya dia suka mengacau FB orang lain...dan FB dia hanya untuk  main games je!Walaupun gitu,saya dah add beberapa orang mak dan pak sedara dia,supaya dia boleh berhubung dengan mereka.Lagipun saya mengharapkan,dengan cara dia berkomunikasi begitu,dia akan lebih cepat mengenal ABC.Baru 4 bulan bersekolah di PRA sekolah,alhamdulillah dia dah mula pandai  membaca yang mudah2.Kadang2 sambil saya memasak,saya boleh memberi panduan ejaannya dari jauh sewaktu dia menghantar msg ke mak/pak sedara dia.


Tengahari tu,sewaktu saya dok bersembang dengan abang ngah kat dalam bilik,terdengar Hana bertanya "ibu,nak tulis  'hai 'camne?"Saya pun dengan tak banyak soal terus ejakan...pastu dia tanya lagi "tengah buat apa tu",nak eja camna??Saya perasan dia ni nak berchatting ngan seseorang la tu...Saya tanyakan pada dia"Awak chat ngan sapa tu"?Dia kata"dengan  setan"!Mak oii...terkedu saya ngan abang ngah.....menyirap gak darah mendengarnya..."Hana,tak baik cakap macam tu ...."kata saya."Betul ibu,setan ni pandai jawi"!!Tak boleh jadi,terus saya ngan abang ngah meluru ke komputer....hahahaha......memang lawak betul....ntah mamat mana la yang dok kat friend list Hana ni...dia menggunakan gambar profile seperti di atas tu.....jadi salah siapa bila Hana kata begitu!!Renung2kan lah.........dan  aritu baru saya perasan ada 29 friends dok dalam list Hana....tak tau siapa yang add siapa!!hehehe.....

6 comments:

semut-terbersin said...

mak oii pandainye hana ni..dah pandai chat..habes lah kalo ada yg terjatuh chenta ngan hana ni nanti..skalik tgk budak kick rupenye..hahaha

semut-terbersin said...

*budak kicik

jane said...

ekekkekekekke pandainye dia




.._____<<

maiyah said...

hehe.. budak skrg mmg cpt tangkap kan

relevan said...

Tu dia yak..

hai said...

salam semuanya...
bagi saya la kalau nak buh gambar profile tu,biarlah letakkan gambar2 yang sesuai ye dak??Gambar2 camtu boleh memberi persepsi yang berbagai2 pada pemikiran individu!!hehehe...