Thursday, January 28, 2010

KESILAPAN YANG TAK DISENGAJAKAN.

Sejak dari raya lepas,tak habis2 lagi acara menjejak kawan2 zaman sekolah dulu...semakin hari semakin ramai kawan2 yang berjaya ditemui...khasnya di ruangan facebook.Dalam seminggu tu ada saja panggilan telefon atau kiriman sms dari kawan2....semalam aku dihubungi oleh June.Dalam perbualan kami tu dia bagitau yang salah seorang kawan aku yang dok di JB tu dah ada kat facebook.Aku tau nama dia Maziah tapi terlupa plak nama bapaknya.June pun dah tak ingat,jgnkan nama bapak silap2 jumpa pun dah tak kenal,maklum la dah lebih 20 tahun kitorang tak bersua muka
 
Untuk nak memudahkan mencari seseorang di facebook,lebih mudah kalau kita tau nama penuh seseorang tu,setelah fikir sejenak,aku teringat kawan sekampung maziah ,yang aku temui minggu lepas.Aku pun sms kat Yati "Askm.Yati june baru cal aku ,dia bgtau yang maziah dah ada pesbuk..kita baru je sebut nama dia dah muncul.....maziah tu bt apa ek??"Tak sampai 10 minit si Yati membalas sms aku.."ye ke,aku jugak le yang murung,tak berpesbuk...maziah tu ceo kilang kat johor,tp dia ok je!!!"Habis je baca aku ketawa bagai nak rak....adoi la si Yati ni sengalnya tak habis2 sejak dari sekolah.....Aku pun balas balik msg dia"wei ..tak daya aku nak gelak...ko ni suka buat lawak..sakit perut aku...aku tanya betul2 la bt.. tu nama bapak dia la  maziah bt....bukan buat...hahaha"....Yati balas semula.."hahaha...ko pun satu ,dah tau aku ni sengal,guna short form.. aku ingat ko tanya keje dia...nama bapak dia  abdullah!"

Petangnya aku terima sms dari seorang teman yang dah terputus sejak berbelas tahun dulu..setelah bertanya khabar aku terima1 msg yang sangat mengelirukan "ko kat ktn, kat ner?dah lama ke kat sana?husband ko dgn dara lagi?"Ayat terakhir tu buat aku rasa  tergamam kejap...laki aku ada affair ngan dara mana ek???Nak tanya kat member tu rasa cam segan la plak,puas aku flashback memori....dara?dara?....Aku baca msg dia byk kali....ops!!toing...baru aku teringat semula.....agaknya member aku ni tanya husband aku masih keje kat DARA (Lembaga Kemajuan Pahang Tenggara)lagi kot...huh!aku senyum sensorang.....ye la dah lama husband aku  berenti keje kat situ,jadi aku pun dah tak ingat...member aku pun satu hal kerana ejaannya dalam huruf kecik tu ..tak pepasal je,tertambah dosa sebab berprasangka buruk kat husband aku.....hehehe.....

8 comments:

INTAN RH said...

Hai, koi tak suka buh nm sebeno kat fb tp koi buh gmbo sebeno..hehe

endiem said...

Dara dah lama tutup.

maiyah said...

best le kan, sy try cari gak tp x jumpa pun.. dorang x pakai pesbuk kot..

semut-terbersin said...

makteh! kawan makteh tu betul laa!! saya bace memula pon saye baca buat ape..huhu..tp yg dara tu saye trus dapat tangkap DARA..hehe tak berape sengal sangat laa saye ni..sebbayek..keh keh

piewahid said...

sib baik dia xtanye: hasben aok dara lagi ke...?? hihihi...

Mazru Majid said...

hahaha..mmg best ber pesbuk ramai kawan dah boleh cari kawan lama...kelako gek ayat yg last pasai dara te..kalo aok x citer maka koi pun tak tau jugek..konpius lah

relevan said...

Kawan ingat kalu kawan aktif pesbok..alamat senalor depan komputer..mula lah periok belanga bantal dan selimut melayang layang atas kepala..

hai said...

salam Intan,
mujur rhodong2 koi beri nama sebenor,kalo tak koi memang dah tak kenai ke rupa..goner nak kenalnya dgn rhodong2 zaman sekolah rendah,yang dah dekat 30 tahun x jumpa!!...lain ngat weh!!

salam Endiem,
tu la pasalnya koi pun dah x ingat!!

salam maiyah,
ya la maiyah,x semua pun yg ada kat pesbuk...nasib je la..kira ada rezeki nak bertemu semula..mgkn allah x izinkan lagi...

salam angah,
Makteh ni dah ramai anak..urat dah byk putus...hehehe..tu yang jadi blurr kejap!!

salam piewahid,
kalo dia tanya gitu..mula suspek,member ni ok ke idak gamoknya!!!hehehe...

salam mazru,
koi rasa awok pun x berapa nak tau pasal DARA tu kan x perasan pun kewujudannya..sebab masa DARA ditutup pun awak kira budok ngat lagik..hihihi....

salam relevan,
hehehe..masa memula tu ari,pakwe koi dah pandang semacam je.. ketnya pandai le koi mujuknya,skrg ni dia pun dah ada pesbuk sendiri..x le nak jeles dah ke koi!!