Saturday, October 3, 2009

KESIANKAN PERUT KITA!!

Semenjak menyambut hari raya hingga ke hari ini...terlalu banyak sangat jemputan ke rumah terbuka,dalam pada tu ada juga yang mengambil kesempatan di bulan syawal ni, buat kenduri bertunang dan kenduri kahwin!!Dari hari raya pertama saya dok menonggang air batu je...mana taknya hampir kesemua rumah yang saya kunjungi menghidangkan air batu.Tak kira la beraya di bandar ke atau di kampung....mereka semua telah menikmati arus pemodenan..dan kesemua rumah memang mempunyai peti sejuk!!

Yang parahnya,perut saya yang semakin memboroi...hehehe...gamaknya urat2 dan semakin mengembang.....itu belum bab2 makan.Di majlis2 rumah terbuka pula berbagai2 jenis hidangan yang menggoda disajikan...adoi,membuat kita rasa teruja....akhirnya perut jugak yang jadi mangsa!!Kalau selepas menjalani ibadah berpuasa sebulan tu boleh turun 2 kilo...di bulan raya ni rasanya dah naik 4 kilo la pulak.

Bukan itu je,bagi orang2 yang memang ada penyakit...bulan raya ni ,seperti lupa pada penyakit yang ada...makan ikut sedap je.Akhirnya saya dengar ramai yang tak sihat selepas raya....kena gout la,darah naik,dan paling sedih pagi ni bila kawan baik suami pula kena stroke....yang hairan tu dia tidak menghidap sebarang penyakit.......harap2 dia cepat sembuh!!
Insaf rasa diri...rasanya minggu depan dah kena mula berpuasa semula!!

9 comments:

zai said...

Salam Hai...

hehehe hai ni kelakarlah..yg p umah orang dok tunggang ayaq masuk ke perut tu banyak2 sapa suruh..pastu perut boroi dok gaduhla plak...
takpa..bulan syawal msh ada..meh esok stat posa len no..

Zai pun mcm hai gak asyik dapat undangan makan free jer..lega sikit sbb tak yah masak (malas sebenarnya) hhehehe

abu muaz said...

kena control makan dari sekarang sebelum perut mula mengembang kembali.

eL said...

kadang-kadang kena nekad kak minta air suam bila beraya rumah orang. air sejuk tu minum juga untuk ambil hati tuan rumah, tapi minum seteguk je. kadang-kadang kena paksa diri berkorban minum air suam. bunyi ayatnya macam teruk ngat nak suruh diri kita minum air suam ye ;)

a kl citizen said...

assalammualaikum

jom...kita start esok puasa, nak mengganti banyak ni...9 hari...aii, jenuh!

relevan said...

Aduh Hai..

Boroi2 jgn sebut..sensitif..
Boroi mcm wakil rakyat tak per..nampak seksi.. :)

maiyah said...

salam.. takpe perut tu bleh adjust :)

Webmaster@Echam said...

Hohoh.... abg syed jadi sensitif bila sebut boroi....

Kak Hai,
Huh... banyok wehhh aok makan.

endiem said...

tak pe raya setahun sekali.. perut boroi pun setahun sekali

hai said...

salam zai,
nak buat camna??dah orang hidang..rezeki jgn ditolak!!!tu la pasal...bila aligment rasa semacam baru la perasan...

salam abu muaz,
tu la dah start pose ni...tapi masuk dapor je pagi tadi cemas nak termakan dah tart nenas!!Lupa...

salam el,
masalahnya akak yang tak sampai ati nak mintak air suam tu...sebab air2 yang diorang hidang tu memang best!teruja akak....

salam teacher,
saya dah start..baru nak warm up ni...huh!banyak tu...mesti kena awal dan penghujungnya hehehe....

salam relevan,
koi mintok maap le...boroi koi tak kene mengene ngan yang hidup atau yang telah meninggal!!

salam maiyah,
lega...tgk maiyah dah sihat...kena jaga makan....perut maiyah plak dah ok ke???

salam echam,
koi makan ok lagi..bab minum tu..tak tahan tgk air yang bermacam kaler dan rase...airbatu ni kalo buh air masak pon nampak sedap!!

salam endiem,
aok jangan...bukan senang nak menghilangkan boroi ni..x caya aok tanya mr.relevan tu!!!