Monday, October 26, 2009

SIBUK BERKEBUN!!!

Sejak kebelakangan ni saya busy dengan aktiviti berkebun,rasa seronok plak sebab boleh memulakan strategi bagaimana untuk dapatkan hasil dengan kadar yang cepat dengan pilihan berbagai jenis tumbuhan yang sesuai dan boleh menggunakan kreativiti untuk mencantikkan kebun selain dari mendapat  pulangan yang baik.
Dengan duit hasil yang kita perolehi tu,boleh la kita meluaskan kebun dengan membeli peralatan untuk pertanian seperti traktor,mesin penuai...bukan tu je,malah boleh beli rumah sekali yang dipenuhi dengan binatang2 peliharaan di kebun tu..seronok kan kalau kita mempunyai kebun yang sebenar!!Apa2 pun inilah aktiviti yang paling mengasyikkan saya di FB bermain farmville!!

Emm.. bukan takat tu....saya ada juga membela ikan di happy aquarium...dan membuka sebuah cafe ..yang kelakarnya minggu lepas saya dapat sms dari seorang kawan...smsnya bertanyakan saya..."aku dengar sekarang ko aktif kat FB?"So saya jawab le..."aku memang busy ngan kebun,ikan n cafe"....boleh plak dia tanya balik..."ko bukak cafe kat ner"???Tergelak saya.......

11 comments:

Webmaster@Echam said...

kak hai...

Sibuk betoi aok yer. Tak sempatlah ngeteh camni... hahhahah

zai said...

Salam Hai..

Laa..aktif berkebun kat farmville di fb rupanya? hehehe..zai pun mula2 rasa excited sangat dengar hai dah ada kebun dan cafe...tau2 kat alammaya jer..Alahai kelakar juga hai ni yer..

harap2 one day boleh jadi kenyataan tu..ameen.

endiem said...

kalau dah banyak hasilnya bolehlah jual kepasar tani..

Fadh said...

sama laa kita tapi saya lebih kat cafe...nanti add laa saya sebagai friend yer he he he

relevan said...

Salam Hai..kome pulok duk sibuk bertanam semula ni..

hai said...

salam Echam,
bukan takat tak sempat ngeteh...skrg ni dah jarang2 buat makan petang kat rumah ni...hehehe...

salam zai,
ameen...sebenarnya saya memang penah berangan nak ada cafe sendiri....tapi takut menanggung risiko..abih camno??

salam Endiem,
kalo yang bebetulnya dah tentu koi jual sendiri!!

salam fadh,
nanti koi cari awk kat FB....

salam relevan,
awak tanam mende weh!!kelapa sawit ke getah??

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah dari Pak Karamu

hai said...

salam PakKaramu,

selamat datang dan terimakasih kerana menziarahi saya...

Tirana said...

Saya pun ada FB tapi tak sempat nak berkebun..kebun saya terbiar aje..Ada juga kawan-kawan yang tolong kerjakan kebun saya tapi tuan kebun haram tak jengah kebun sendiri..hehehe.. Actually tak reti nak bercucuk tanam plus tak ada masa nak belajar

hai said...

salam Tirana,
sebenarnya saya pun x berapa pandai...kawan2 yang ajak join..sebab diorang nakkan neighbour..
tah camana makin lama rasa cam seronok plak...kalo x de masa..tanam je tanaman yang mengambil masa untuk di tuai...cam 2-4 hari gitu....

eL said...

hehehe...baca tajuk dah tau. skrg ramai yang berkebun tgh mlm bertemankan bulan dan bintang.