Pada 8 Jun lepas adalah hari ulangtahun Nabila yang ke 13, tetapi di sebabkan dia berada di kampung waktu itu,jadi kami tidak mengadakan sebarang upacara makan2 seperti selalu.Ketika bercuti ke Kelantan pada 10-11 Jun, dia hanya mahukan telekong untuk hadiah harijadinya. Pada hari Ahad lepas, sebelum dia balik ke asrama, kami hanya meraikannya dengan hidangan "yong tau foo"yang di buat oleh ayahnya.
Kebetulan suami aku akan mengadakan jamuan dengan menu yang sama di pejabat.Menurutnya lagi,dia diminta untuk memberikan tunjuk ajar kepada beberapa orang staffnya cara2 menyediakan sos yong tau foo.Memandangkan semua perbelanjaan dia yang keluarkan,jadi aku saja la mengusik,"Aik,biasanya kalau orang nak belajar,diorang la keluarkan modal,takkan semuanya atas sifu?"Dia kata"tak pa lah, saya belanja".Dasat tu,zaman sekarang kalau nak belajar apa2 semua kena berduit,ni dahla ajar free siap belanja lagi...hahaha...lepas ni sesiapa nak belajar datanglah berguru ngan suami aku,susah nak cari wooo....
Apa2 pun kalau ada sesiapa yang berminat nak masak sendiri,try la resepi suami aku ni.Kalau yang beranak ramai tu boleh la jimatkan sikit belanja...hehehe...
Sos yong tau foo:
bahan2nya:
1 senduk Sos manis . ( sos rojak berwarna merah)zaman aku kecik2 dulu,makcik jual rojak tu
campur sos tu ngan sengkuang,nenas dan timun.
2 senduk Cili kering dimesin.(kalau nak pedas lebihkan sikit).
2 senduk Cili sos.
2 sudu besar petis udang.
7 keping gula keret.(yang kecik).
2 senduk gula pasir.
2 liter air.
Caranya:
Campurkan kesemua bahan secara satu persatu dan digaul sebati,selepas itu barulah dimasak sehingga agak pekat.
Lebih enak jika di taburkan kacang yang di goreng dan ditumbuk serta sedikit bijan di goreng kering ketika sedia untuk dimakan.(seperti dalam gambar).
3 comments:
waw!
tak boleh baca blog ni bila time lapar..haha
pyanhabib,
"waw"! tu terkenangkan filem P.Ramlee 3 Abdul..
Basuh Baju,
memang sengaja nak racun orang tengah lapar tu..hihihi
Post a Comment